fuck.
volgens mij doe ik
feminisme verkeerd
2020

An art installation with videos.
Exhibited during MAF, Media Art Festival 2021, Friesland. HEM: All Inn 2021, Zaandam. IFA, International Film Festival Assen 2023, Assen.

The work was nominated for the Young Masters Award, November 2020.

The installation: ‘fuck. volgens mij doe ik feminisme verkeerd’, translation: fuck. I think I’m doing feminism wrong, consists of 5 videos and a still image: ‘Zelfliefde’. In these works, Madelief turns herself into feminist stereotypes and partakes in improvised performances. Due to Covid-19 all the videos were filmed, edited and played by Madelief herself, which makes for an autobiographical and critical take on being a young woman in times of isolation; dealing with self-worth, loneliness and womanhood. What does it mean to be a feminist in these ever changing times and, is there perhaps a paradox between “super” feminism and misogyny.

I Guess It’s Because I’m Not a Woman (00:01:58)

Als binnenkort afgestuurde (vrouwelijke) kunststudent zal ik altijd in één adem genoemd worden met een man; de kunstenaar Willem de Kooning. Niet omdat zijn manier van werken of denken ook maar enigszins lijkt op mijn kunstpraktijk. Maar omdat iemand in 1998 besloot een man te willen eren die toen al jaren in New York woonde en werkte en ik daardoor heb gestudeerd aan een school die zijn naam draagt. Het is sowieso een typisch Nederlands gegeven geworden; het vernoemen van je school naar een invloedrijk persoon in dat vakgebied. Dat die personen vrijwel altijd mannen zijn, maakt pijnlijk duidelijk hoe vrouwen nog altijd over het hoofd worden gezien.

Madelief is sensueel ontwaakt (00:02:52)

In ‘Madelief is sensueel ontwaakt’ heb ik gekozen voor het format van een interview. Dit om de nadruk te leggen op de ongemakkelijkheid van het gespreksonderwerp: wie is die vrouw en waarom denk ze dat iemand zit te wachten op haar mening? De zelfhulpgoeroe die bijna pijnlijk is om naar te kijken. Een ‘sensueel ontwaakte’ vrouw. Iemand die ‘zichzelf heeft ontdekt’. Daar gaat het al zo vaak over in feministische kunst. Naar het platte toe. Vrouwen die seks ontdekken of hun vagina. Sensualiteit, seksualiteit, orgasmes. Een vrouw gevangen in het moment. Volledig zonder controle, passief en met een vorm van schaamte.

Maar het voelt wel goed? (00:04:12)

De wereld is nog geen haarbreedte verwijderd van een complete lock-down of mijn domme hart besluit van standje gebroken – ook lekker feministisch: tot december vorig jaar was ik nog verloofd – naar standje sneller kloppen te gaan. ‘Adam is tot de zonde verleid door Eva en niet Eva door Adam; het is goed en rechtvaardig dat de vrouw hem als haar heer en meester aanvaardt, die zij tot zonde heeft gebracht’ (Uitspraak Ambrosius, 339-397, bisschop van Milaan). En het was niet eens de bedoeling. Ik werd gewoon van het ene op het andere moment een duivelse Eva die snakte naar een appel.

Baas in Eigen Buik (00:02:16)

Opeens is in alle rust en anonimiteit abortus kunnen plegen niet meer vanzelfsprekend in Nederland. Volgens organisaties als De Ondergrondse, is het aantal aanhangers van de pro-life organisatie zo gestegen, dat zij genoodzaakt waren het project Abortus Buddy in het leven te roepen. Het aantal protesten aan de deur van de abortuskliniek is dermate toegenomen, dat het bijna lijkt of we weer 50 jaar terug in de tijd zijn. Hoe strijden we binnen het feminisme voor gendergelijkheid, zonder ons lichaam en de nieuw verworven vrijheid van de vrouwelijke seksualiteit – door de tweede feministische golf – teveel op de voorgrond te laten treden? Hoe ben ik baas over de inhoud van mijn eigen buik zonder een hekel te hebben aan die paar kilo’s te veel?

Making Female Anatomy Sexy Again (00:02:52)

We weten over de vrouwelijke anatomie bijna niets. Hoe dat komt? Het mannenlichaam is de basis waarop wij ons in de medische wereld baseren. De man wordt beschouwd als de standaardmens en de vrouw als ‘incomplete man’. Dit heeft op wereldniveau invloed op onze kennis over de medische risico’s van bepaalde medicatie voor en behandeling van het vrouwelijk lichaam. Daarnaast rust er op vrouwelijke seksualiteit nog steeds een taboe met vele ‘mysteries’; zoals het wel of niet bestaan van de G-spot en de inhoud van de vrouwelijke ejaculatie. Terwijl met het bespreken en onderzoeken van het vrouwelijke lichaam met betrekking tot seksualiteit, ook belangrijke sociale problemen opgelost kunnen worden.

Picture Xanne Vera during MAF 2021

Posted

in

by